sobota 27. septembra 2014

Slovník I. - Základné skratky

V hre League of Legends je zaužívaných mnoho výrazov, ktoré sa stali bežnou súčasťou v hovorovej reči hráčov. Tu si môžete prečítať, čo dané skratky predstavujú spolu s ich poslovenčenými/počeštenými skomoleninami.

Nenašli ste hľadanú skratku? Dajte vedieť mailom alebo napíšte do komentárov, určite sem pribudne.





A


AA (auto attack): základný útok, ktorý vaša postava vykoná, ak kliknete pravým tlačidlom myši na nepriateľa. 

AAS (Archangel's Staff) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.

AD (Attack Damage) - hodnota fyzického poškodenia, ktoré postava alebo monštrum spôsobuje. Ochranou pred AD útokmi je zbroj (armor).

ADC (Attack Damage Carry) - čo je určitý druh hrdinov v hre, ktorých sila rastie s postupom hry. Oficiálny názov pre túto triedu hrdinov je Marksman, ale skratka ADC pretrvala kvôli svojej praktickosti.

AFK (Away From Keyboard) - alebo mimo klávesnice, je označenie pre hráčov, ktorí pre rôzny dôvod prestali hrať, odišli od počítača a momentálne neovládajú svoju postavu.

Ali (Alistar) - postava v hre.

AoE (Area of Effect) - po našom oblasť účinku) oblasť v ktorej pôsobí dané kúzlo, resp. jeho kladný alebo negatívny účinok.

ARAM (All Random All Mid) - čože všetci náhodné /postavy/, všetci na mid, je to herný režim na mape Howling Abyss, kde hráči dostanú náhodnú postavu a všetci sa stretnú na jedinej, stredovej lajne kde prebieha zápas.

ArPen (Armor Penetration) - čiže prieraznosť zbroje, percentuálny údaj ktorý napovedá, koľko percent zbroje nepriateľa váš útok odignoruje.

AS (Attack Speed) - čiže rýchlosť útoku,udáva sa v hodnote útok za sekundu.



B


B (Back ; Base) - čiže späť alebo základňa. Zvyčajne tak spoluhráč oznamuje tímu, že sa vracia späť do základne a chvíľu nebude prítomný na mape.

BC (Black Cleaver) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.

BD (Backdoor) - taktika kedy sa jeden člen tímu nepozorovane prešmykne do nepriateľskej základne (ktorá nemá vstupné strážne veže) a sám útočí na inhibítory alebo samotný Nexus.

BF (B.F. Sword) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.

BG (Bad Game) - alebo zlá hra, túto skratku píšu hráči na konci hry, ak si hru neužívali a berú ju ako stratu času

Blitz (Blitzcrank) - postava v hre.

BM (Bad Manners) - čiže nevhodné správanie. Tak sa označujú hráči, ktorí nerešpektujú spoluhráčov alebo súperov (nadávajú, trolia, flamujú, tancujú na mŕtvolách, nehrajú tímovo a celkovo kazia hru).

BoRK (Blade of the Ruined King) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.

Bot (Bot Lane) - čiže spodná lajna na mape Summoner's Rift.

Bot (Robot) - počítačom kontrolovaný hrdina.

BRB (Be Right Back) - alebo hneď som späť. Toto píšu hráči ktorí si musia odskočiť od počítača, ale plánujú sa vrátiť (na rozdiel od AFK)

BT (Bloodthirster) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.

BV (Banshee's Veil) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.


C


Cait (Caitlyn) - postava v hre.

Cass ; Cassio (Cassiopeia) - postava v hre.

Cat - v preklade mačka. Môže označovať postavu v hre Nidalee alebo Rengar.

CC (Crowd Control) - doslova ovládanie davu. Skratka označuje všetky schopnosti postáv alebo predmetov, ktoré ovplyvňujú pohyblivosť postáv a schopnosť používania abilít. Konkrétne: stun, slow, root, snare, taunt, fear, blind, immobilization, suppression.

CD (Cooldown) - voľne preložiteľné ako "čas nabíjania", doslovný preklad znamená vychladnutie. Je to čas, ktorý musí uplynúť od použitia aktívky predmetu alebo hrdinovej ability, kým ju bude možné použiť znova.

CDR (Cooldown reduction) - faktor skracujúci čas nabíjania abilít a aktívok predmetov. Udáva sa v percentách. Maximálna hodnota je -40%.

Champ (Champion) - v preklade hrdina. Postava, za ktorú je možné hrať v hre League of Legends. Vyslovujte ako čamp (UK) alebo čemp (USA).

Char (Character) - v preklade postava. Staršia verzia dnes viac populárnejšej skratky Champ.

Cho (Cho'Gath) - postava v hre.

Coop (Cooperative) - spoločná hra ľudí proti botom. Celý názov tohto herného režimu je Coop vs AI.

Cow - doslova krava. Ďalšia skratka pre postavu v hre menom Alistar. Jedná sa o Minotaura, ktorý vyzerá ako samec kravy. Takže Cow. :)

CS (Creep Score ; Creeps Slain) - schopnosť zasadiť smrteľnú ranu creepovi, za ktorú dostanete skúsenostné body a peniaze. CSing - čiže schopnosť dorážať creepy - je veľmi dôležitá pre väčšinu rolí v hre.

Custom (Custom Game) - čiže vlastná hra. Hra ktorú vytvoríte vy alebo niekto známy, a hrá sa na mape a proti nepriateľom, ktorých si sami zvolíte. Vhodné na tréning alebo duelovanie v súkromí.


D


DC (Disconnected) - v preklade odpojený. Označenie pre hráča ktorý sa náhle, neplánovane odpojil z hry v dôsledku technického problému (vypadol prúd, vypadol internet, odpálil sa počítač a pod.). Nemýliť si s AFK.

Def (Defend) - čiže obrana alebo ako príkaz: bráňte. Skratka sa používa keď chcete spoluhráčov poprosiť aby bránili určitú časť mapy (napr. def mid - znamená aby všetci bránili mid lajnu, a pod.)

DFG (Deathfire Grasp) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.

Dog ; Doge - pomenovanie postavy v hre menom Nasus, ktorý je v podstate prerastený pes.

Donger ; Dinger - skratka postavy v hre menom Heimerdinger.

DoT (Damage Over Time) - doslova poškodenie v priebehu času. Je to označenie pre poškodenie, ktoré spôsobí postava alebo predmet v priebehu času, nie naraz.

DPS (Damage Per Second) - doslova poškodenie za sekundu. Označuje postavy ktoré sa špecializujú na tento typ poškodenia alebo v podstate attack speed.

Draft (Draft Pick) - typ hry, kedy si hráči vyberajú postavy postupne, po poradí, a pred začiatkom výberu kapitán každého tímu zakáže 3 hrdinov, ktorých si nemôže nikto vybrať v danom zápase.

Drag ; Drake - skratka pre neutrálne monštrum menom Dragon (drak). Ktokoľvek zabije túto príšeru, jeho celý tím dostane rovnaký obnos peňazí. Dôležitá súčasť hry.


E


E - označenie tretej ability, ktorú má každý hrdina pôvodne nastavenú na klávese E.

EC (Executioner's Cap) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.

Eve (Evelynn) - meno postavy v hre.

Exp (Experience) - po našom skúsenostné body. Dostávate ich za zabitie creepov, neutrálnych príšer, zničenie veží a zabitie nepriateľských hrdinov. U nás sa používa cz/sk skomolenina - jeden exp, 2 a viac expov.

Ez (Ezreal) - meno postavy v hre.


F


FB (First Blood) - alebo prvá krv. Je to prvé zabitie v hre, ktoré je oproti ostatným odmenené vyššou čiastkou peňazí.

FF (Forfeit) - skratka používaná keď niekto z tímu chce, aby váš tím inicioval hlasovanie o vzdaní zápasu v prospech súpera.

Fiddle (Fiddlesticks) - meno postavy v hre.

FM (Frozen Mallet) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.

FoW (Fog Of War) - doslova bojová hmla :) Označenie zatemnenej časti mapy, na ktorej nevidíte pohyb nepriateľského tímu a jeho jednotiek.

FPS (Frames Per Second) - doslova obrázky za sekundu. Číselné označenie kmitania obrazovky. 30 je minimum, ideálny počet je 60 a viac. FPS s hodnotou pod 30 znamená, že budete hru vidieť veľmi sekane.


G


GA (Guardian Angel) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.

GP (Gangplank) - meno postavy v hre.

GG (Good Game)alebo dobrá hra, túto skratku píšu hráči na konci hry, ak si hru užili a bavili sa pri nej.

GJ (Good Job) - doslova dobrá práca. Pochvala spoluhráča, ak sa mu podarilo urobiť niečo dobré (napr. zachrániť iného spoluhráča, dať kill, zachrániť vežu a podobne).

GL (Good Luck) - doslova veľa šťastia. Toto si želajú spoluhráči na začiatku hry. Nečakané :)

GLHF (Good Luck Have Fun) - doslova veľa šťastia a bavte sa. Obšírnejšie želanie oproti GL.

Grag (Gragas) - meno postavy v hre.


H


Hec ; Heca (Hecarim) - meno postavy v hre.

Heim ; Heimer (Heimerdinger) - meno postavy v hre.

HF (Have Fun) - v preklade bavte sa. Želanie spoluhráčom alebo nepriateľskému tímu na začiatku hry.

HP (Health Points) - doslova body života. Životnosť postavy alebo creepa/monštra. Používa sa aj skratka health - zdravie, alebo cz/sk skomolenina helt.

HP5 (Health Regeneration per 5 seconds) - čiže regenerácia bodov života za 5 sekúnd. Číselný údaj udávajúci koľko bodov života sa vám obnoví každých 5 sekúnd, ak si kúpite predmet s takouto schopnosťou.


I


IBG (Iceborn Gauntlet) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.

IE (Infinity Edge) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.

IMBA (Imbalanced) - v preklade nevyvážený. Označenie pre hrdinu alebo predmet, ktorý je silnejší, ako je pre hru zdravé a narušuje tak rovnováhu.

Inhib (Inhibitor) - inhibítor je budova v základni tímu, ktorá umožňuje rodenie creepov. Po jej zničení daná vlna creepov prestane byť vysielaná z nexusu, až kým sa inhibítor sám po čase neobnoví.

Inv (Invite) - ak vám to niekto napíše do chatu v klientovi, chce aby ste mu poslali invitation - pozvánku, do hry.

Inv (Invade) - ak to napíše spoluhráč na začiatku hry, má v pláne invade - napadnúť, resp. vtrhnúť do džungle nepriateľského tímu a ukradnúť buff, prípadne zabiť ich junglera. 

IP (Influence Points) - po našom IP body. Tie je možné získať hraním hry, a neskôr ich použiť v obchode na nákup postáv, rún alebo runových stránok. Všetko podstatné je možné zakúpiť za tieto body.

Ire (Irelia) - meno postavy v hre.


J


J4 ; Jarv (Jarvan IV) meno postavy v hre.

Jack ; JitB (Jack in the Box) - názov ability postavy v hre menom Shaco, predvolená na klávese W.

Jay (Jayce) meno postavy v hre.

K


Kar ; Karth (Karthus) meno postavy v hre.

Kass (Kassadin) meno postavy v hre.

Kat (Katarina) meno postavy v hre.

Kay (Kayle) meno postavy v hre.

Ken (Kennen) meno postavy v hre.

Kha (Kha'Zix) meno postavy v hre.

Kog (Kog'Maw) meno postavy v hre.

KS (Kill Steal) - teda ukradnuté zabitie. Označenie pre situáciu, kedy spoluhráč príde na miesto boja neskoro a jediným útokom alebo abilitou ukradne zabitie inému spoluhráčovi, ktorý v podstate vykonal všetku prácu.

KS (Kill Secure) - alebo zaistené zabitie. Ak nepriateľ ujde z boja s malým počtom životov, a iný spoluhráč ho dostihne (nadbehne mu alebo ho náhodou stretne niekde na mape) a dorazí.

KS (Kill Streak) - hráč sa ocitne na "kill streaku" ak postupne zabíja nepriateľských hrdinov bez toho, aby sám umrel. Kill Streak sa začína počítať od tretieho zabitia a zruší sa v momente, keď takýto hráč umrie.


L


LB (LeBlanc) meno postavy v hre.

Lee (Lee Sin) meno postavy v hre.

LS (Lifesteal) voľne preložené ako kradnutie života. :) Určité predmety v hre umožňujú túto funkciu, kedy vami spôsobené AD poškodenie vracia určité percento späť v podobe doplnenia života. Príklad: máte 100 AD a 10% LS. Keď spôsobíte 100 bodov poškodenia, vaša postava sa vylieči za 10 hp.

Liss (Lissandra) meno postavy v hre.

LoL (League of Legends) názov tejto hry.

LoL (Laughing Out Loud) doslova hlasno sa smiať. Skratka používaná ak vás niekto rozosmeje svojím konaním alebo tým čo povedal.

LP (League Points) - body, ktoré sa získavajú za výhry v ranked hrách. Po dosiahnutí 100 bodov sa dostáva hráč do promo série, kde hrá o postup do vyššej divízie.

LW (Last Whisper) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.


M


Malp ; Malph (Malphite) meno postavy v hre.

Malz (Malzahar) meno postavy v hre.

Mao (Maokai) meno postavy v hre.

MF (Miss Fortune) meno postavy v hre.

MIA (Missing In Action) - skratka používaná na oznámenie spoluhráčom, že vám chýba váš oponent, preto by si mali dávať pozor. Dnes ho nahradzuje populárnejšia skratka - SS.

Mid (Mid Lane) - skratka pre označenie stredovej lajny na mape Summoner's Rift.

Miss (Missing) - doslova chýba. Skratka používaná na oznámenie spoluhráčom, že vám chýba váš oponent, preto by si mali dávať pozor. Dnes ho nahradzuje populárnejšia skratka - SS - ktorá je odvodená práve od tejto skratky.

MK (Minion Kills) - iný názov pre CS.

MM (Marksman) - skratka pre označenie špecifickej role v tíme. Skôr sa používa zaužívaná skratka ADC.

MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) - typ hy viacerých hráčov kombinujúci prvky RPG a RTS hier. Príklady: LoL, DotA 2, Smite a pod.

Morde (Mordekaiser) meno postavy v hre.

Morg (Morgana) meno postavy v hre.

MP5 (Mana Regeneration per 5 seconds)čiže regenerácia bodov many za 5 sekúnd. Číselný údaj udávajúci koľko bodov many sa vám obnoví každých 5 sekúnd, ak si kúpite predmet s takouto schopnosťou.

MPen (Magic Penetration)čiže prieraznosť magickej odolnosti, percentuálny údaj ktorý napovedá, koľko percent odolnosti na mágiu nepriateľa váš magický útok odignoruje.

MR (Magic Resistance) - v preklade magická odolnosť. Ekvivalent zbroje, avšak MR chráni pred magickými útokmi nepriateľov.

MS (Movement Speed) - čiže rýchlosť pohybu. Tento číselný údaj ukazuje, ako rýchlo sa postava pohybuje po mape.

Mundo (Dr.Mundo) meno postavy v hre.


N


N1 (Nice One) - doslova pekne. Pochvala spoluhráča za dobrý výkon /kill, dostihnutie nepriateľa, dobre trafený skillshot alebo záchrana iného spoluhráča...).

Naut ; Nauti (Nautilus) meno postavy v hre.

NJ (Nice Job) - doslova dobrá práca. Rovnaký typ pochvaly ako N1.

Noc ; Noct (Nocturne) meno postavy v hre.

Nid ; Nida (Nidalee) meno postavy v hre.


O


OMW (On My Way) - v preklade som na ceste. Informácia pre spoluhráčov, že dotyčný smeruje na určené miesto a čoskoro tam bude.

OOM (Out Of Mana) - v preklade bez many. Informácia pre spoluhráčov, že dotyčný nemá manu a preto nemôže používať svoje kúzla a ability. V podstate je to upozornenie, aby ste nečakali od neho pomoc, pretože na to nemá prostriedky.

OP (Overpowered) - označenie pre predmet alebo hrdinu, ktorých sila je neprirodzene veľká a narušujú tak rovnováhu hry.

Ori (Orianna) meno postavy v hre.

OTW (On The Way) - v preklade na ceste. Rovnaký význam ako OMW.


P


Pant ; Panth (Pantheon) meno postavy v hre.

PBE (Public Beta Enviroment) - verejný, testovací beta server, kde si môžete vytvoriť osobitný účet a hrať s postavami a predmetmi tak, ako ich plánujú autori hry v najbližšej dobe zmeniť. V podstate ide o testovacie pieskovisko nadchádzajúcich zmien.

PD (Phantom Dancer) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.

Penta (Pentakill) - toto ohlási hlásateľ, keď sa jednému človeku podarí zabiť všetkých päť protihráčov v krátkom časovom úseku.

PFE (Pulsfire Ezreal) meno postavy v hre, so skinom Pulsefire.

Pot (Potion) - alebo nápoj. Označenie pre Health Potion - dopĺňa body života alebo Mana Potion - dopĺňa body many.

Pro (Professional) - doslova profesionál. Označenie pre profesionálnych alebo veľmi skúsených hráčov.

PvP (Player versus Player) - čiže hra reálnych hráčov proti iným reálnym hráčom.


Q


- označenie prvej ability, ktorú má každý hrdina pôvodne nastavenú na klávese Q.

QQ - znázorňuje dvojicu plačúcich očí, čím sa označujú hráči, ktorí sa na niečo sťažujú.

QSS (Quicksilver Sash) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.

Quint (Quintessence) - alebo v CZ/SK slangu quinta. Označenie pre typ runy.


R


- označenie štvrtej ability, ktorú má každý hrdina pôvodne nastavenú na klávese R.

Raka (Soraka) meno postavy v hre.

Rank ; Ranked - v prípade skratky sa jedná o skrátenie spojenia Ranked Game, čiže kompetitívny režim hry. Rank môže poukazovať na pozíciu v ranked rebríčku.

Rat - doslova potkanMeno postavy v hre menom Twitch, ktorý naozaj je potkan :)

Razors (Madred's Razors) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.

Rdy (Ready) - skratka pre pripravený (napr. začať hru, zaútočiť, ...)

Re (Reappear) - skratka pre znovuobjavenie sa nepriateľa na mape, čím spoluhráč oznamuje že predtým hlásený protihráč už viac nie je MIA, MISS, SS.

Ren ; Rene (Renekton) meno postavy v hre.

Reng (Rengar) meno postavy v hre.

Req (Requiem) - skratka pre abilitu postavy menom Karthus, prednastavenú na klávese R.

RNG (Range) - doslova dosah. Myslí sa tým dosah napríklad veže, hrdinovho útoku alebo vzdialenosť do akej môže postava zosielať kúzla.

RoA (Rod of Ages) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.

ROFL (Rolling On Floor Laughing) - v preklade váľať sa po zemi od smiechu. Bežne používaná skratka ak niekto povie/urobí niečo skutočne veľmi smiešne.

RP (Riot Points) - body, ktoré je možné získať zakúpením za reálne peniaze. Tieto body je možné použiť na nákup skinov alebo iných kozmetických zmien, ktoré nijako neovplyvňujú hru samotnú.

Rylais (Rylai's Crystal Scepter) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.


S


Sej ; Seju (Sejuani) 
meno postavy v hre.

Shroom - skratka od slova mushroom - huba. Označenie ability Noxious Trap, ktorú má hrdina menom Teemo prednastavenú na klávese R a vyzerá ako huba.

Shyv (Shyvana) meno postavy v hre.

Siv (Sivir) meno postavy v hre.

Skar (Skarner) meno postavy v hre.

Sora (Soraka) meno postavy v hre.

SOTO (Sword Of The Occult) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.

SR (Summoner's Rift) - názov mapy na ktorej sa hrá klasický režim hry.

SS - skratka ktorou hráč informuje ostatných, že mu zmizol protihráč z dohľadu. Sú to posledné 2 písmenká slova Miss, čo znamená chýbať. Momentálne preferovaný ekvivalent MIA alebo MISS.

SUPP (Support) - skratka pre označenie špecifickej role v tíme.

SV (Spirit Visage) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.


T


TD (Tower Diving)
 - názov pre akciu, kedy hráč prenasleduje nepriateľa pod jeho vlastnú obrannú vežu. Často využívaná, nebezpečná taktika v hre.

TF (Twisted Fate) meno postavy v hre.

TF (Trinity Force) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.

TF (Team Fight) - čiže tímový boj. Súboj, kedy sa stretne 3 a viac hráčov z každého tímu a zvedú vzájomný súboj. Aby sa predišlo mýleniu si skratky pre boj s menom hrdinu alebo názvom predmetu, táto skratka sa zvykne písať malými písmenami.

Top (Top Lane) - označenie pre hornú, najdlhšiu lajnu mapy Summoner's Rift.

TP (Teleport) - skratka pre jedno zo Summoner Spells. Zvyčajne si ho berú do hry hráči hrajúci na tope, aby sa mohli rýchlo teleportovať na miesto, kde ich treba.

Tris ; Trist (Tristana) meno postavy v hre.

TT (Twisted Treeline) - názov mapy na ktorej hrajú trojčlenné tímy.

Tryn ; Trynda (Tryndamere) meno postavy v hre.


U


Ult ; Ulti (Ultimate)
- označenie pre ultimátnu, čiže najsilnejšiu abilitu každého hrdinu. Štandardne je prednastavená na klávese R.


V


Var (Varus) 
meno postavy v hre.

Vel (Vel'Koz) meno postavy v hre.

Veig (Veigar) meno postavy v hre.

Vent (Ventrilo) program na vzájomnú hlasovú komunikáciu.

Vik (Viktor) meno postavy v hre.

Vlad (Vlad) meno postavy v hre.

Voli (Volibear) meno postavy v hre.

W


- označenie druhej ability, ktorú má každý hrdina pôvodne nastavenú na klávese W.

WOTA (Will Of The Ancients) - predmet v hre, ktorý je možné kúpiť v obchode.

WOTD (First Win Of The Day) - raz za 22 hodín dostane každý hráč za prvú vyhranú hru dňa (PvP alebo Coop) bonus 150 IP navyše.

WP (Well Played) - po našom dobre zahrané. Pochvala spoluhráča za dobrý výkon v hre. Na konci hry sa niekedy používa v spojení s GG - GGWP.

Wu ; Wuk (Wukong) meno postavy v hre.

WW (Warwick) meno postavy v hre.


X


Xin ; XZ (Xin Zhaomeno postavy v hre.


Y


Yas (Yasuo) meno postavy v hre.

Yi (Master Yi) meno postavy v hre.

Yor (Yorick) meno postavy v hre.


Z


Zil (Zileanmeno postavy v hre.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára